Four Roses bývá označován za nejlehčí a nejjemnější americký bourbon. Nyní přichází na český trh poslední z portfolia palírny se čtyřmi rudými růžemi ve znaku, který zde doposud chyběl – Four Roses Small Batch. Bourbon, jenž byl poprvé představen v roce 2006 a od té doby sbírá jedno ocenění za druhým, si tak mohou vychutnat milovníci whiskey po celé České republice.

Four

Bourbon Four Roses Small Batch se na český trh dostává jako absolutní novinka z iniciativy společnosti Jan Becher – Pernod Ricard, která je v ČR oficiálním distributorem značky Four Roses. Výraz small batch v názvu tohoto bourbonu odkazuje na fakt, že se vyrábí v omezeném množství, a řemeslnost produktu podtrhuje i skutečnost, že se lahvuje a etiketuje ručně. Z deseti receptur Four Roses se na Small Batch používají čtyři. Master distiller a jeho tým smíchají dohromady obsah 17 sudů s bourbony o průměrném stáří 7,5 roku (ty nejstarší jsou až 12leté). Výsledkem je hladký a jemný bourbon se 45 % alkoholu, plnou chutí, hloubkou a charakterem. V příjemně bohaté vůni lze rozpoznat tóny ovoce a koření s náznakem sladkého dubu a karamelu. V ústech se rozvine skvěle vybalancovaná chuť zralého červeného bobulového ovoce s určitou sladkostí a tóny koření. Závěr je jemný, sušší a příjemně vytrvalý. Four Roses Small Batch potěší znalce whiskey i milovníky koktejlů. „Původně byl Four Roses Small Batch zamýšlen pro příležitostné popíjení v čisté podobě, ale našel skvělé využití i v koktejlech. Pro mě je jednoznačnou volbou pro Whiskey Sour, skvěle se ale hodí v podstatě pro každou koktejlovou klasiku, například pro Old Fashioned nebo Manhattan,“ říká globální ambasador Four Roses Dan Priseman.

Výrobní proces bourbonu Four Roses má svá specifika, k těm hlavním patří složení obilné směsi a používání pěti různých kmenů kvasinek.

Bourbon je, stejně jako převážná většina destilátů, svázán určitými pravidly. Vyrábí se ze směsi obilí, v níž převažuje kukuřice. Její podíl musí činit minimálně 51 %, zbytek připadá na ječmen, žito nebo pšenici. Zrání destilátu probíhá výhradně v nových dubových sudech, které jsou zevnitř vypálené. Musí v nich být uložen minimálně dva roky, teprve pak se lahvuje. Ačkoliv se bourbon může vyrábět prakticky kdekoliv na území USA, centrem jeho produkce je od nepaměti Kentucky. V srdci tohoto amerického státu, ve městě Lawrenceburg, je situována palírna Four Roses, jejíž bourbony jsou vyhlášené svou jemnou a hladkou chutí. „Naši palírníci jsou pyšní na to, že Four Roses chutná jemněji, než obsah alkoholu naznačuje. Je to i díky tomu, že používáme výhradně kvalitní suroviny. Například za obilí platíme víc než mnohé palírny, abychom měli jistotu, že dostaneme jen to nejlepší. Navíc už po desetiletí spolupracujeme stále s těmi stejnými farmáři. Také zrání u nás probíhá o něco déle než u konkurence, což sice rovněž znamená větší náklady, ale výsledkem je destilát hladší chuti,“ dodává k výrobě bourbonu Four Roses Dan Priseman.

Výrobní proces bourbonu Four Roses má svá specifika, k těm hlavním patří složení obilné směsi a používání pěti různých kmenů kvasinek. Palírníci míchají obilí podle dvou receptur, v obou je pro zvýraznění chuti vyšší podíl žita, než je běžné. První sestává ze 75 % kukuřice, 20 % žita a 5 % sladového ječmene; druhou tvoří ze 60 % kukuřice, ze 35 % žito a z 5 % sladový ječmen. V kombinaci s pěti druhy kvasnic tak mají k dispozici deset receptur, jejichž výsledkem je deset destilátů s odlišným výrazem. Do sudů se ukládají každý zvlášť a teprve v závěrečné fázi výrobního procesu se míchají. Na Four Roses Yellow Label, jenž je základním produktem palírny, se používá všech deset receptur. Jde o blend bourbonů o stáří mezi 5 a 12 lety, jenž má 40 % alkoholu a v chuti nabízí tóny ovoce, karamelu a koření. Naopak Four Roses Single Barrel se plní pouze z jediného pečlivě vybraného sudu a jak Dan Priseman prozrazuje, doposud šlo vždy o recepturu s vyšším podílem žita. Na každé etiketě je ručně napsáno, z jakého sudu bourbon pochází, kde přesně byl ke zrání uložen a kdy došlo na jeho stáčení. Ve srovnání s Yellow Label je Four Roses Single Barrel výrazně silnější – obsahuje 50 % alkoholu. Ve vůni kombinuje ovocné a květinové tóny s náznakem kakaa a javorového sirupu, v chuti dominují zralé švestky a třešně a její závěr je dlouhý a delikátní.

 Four

Four Roses Small Batch, cena 779,- CZK

K DOSTÁNÍ VE VYBRANÝCH BARECH, RESTAURACÍCH A NA E-SHOPU

www.prestigeselection.cz


O značce Four Roses

Four Roses je označovaný za nejlehčí a nejjemnější americký bourbon. Díky své přístupné a velmi jemné chuti se hodí, kromě jiného, i pro míchání koktejlů. Vyrábí se z tradičních surovin v samém srdci státu Kentucky, ve městě Lawrenceburg, již od roku 1888. Nejjakostnější odrůdy kukuřice v kombinaci s vápencovou vodou zaručují mimořádně jemnou chuť a bohaté aroma.


O společnosti  Jan Becher – Pernod Ricard

Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a. s., je společnost s českými kořeny a celosvětovou působností. Byla založena v roce 1807 slavnou karlovarskou rodinou Becherů a její hlavní činností je výroba a prodej prémiových alkoholických nápojů. V roce 1997 se stala součástí francouzské skupiny Pernod Ricard, jednoho ze dvou největších výrobců prémiových lihovin a vína na světě. 

 

Prodej alkoholu osobám mladším 18 let je zakázán.

Redakce
Autor: Redakce
O autorovi
Radost, štěstí a peníze nejsou jen pro vyvolené. Jsme online magazín, který Vám pomůže v osobním růstu. Podporujeme každého s chuťí pohnout svým životem.