DSC 1387Když se řekne Votre plaisir (Vaše radost) zasvěceným se v hlavě okamžitě vybaví do dokonalosti připravené francouzské cukrovinky. Málokdo již ale ví, že za tímto sladkým počinem stojí manželský pár Michal a Gabriela Hrubcovi, které oba dokonale vystihuje jedno jediné slovo – vůle. Jejich příběh začíná tak, jak by mohl začínat i ten Váš, oba dělali zcela něco jiného a jen jejich precizností a smyslem pro detail se dokázali během 4 let vypracovat na absolutní špičku v České republice. Nyní ale již jejich příběh, který jsme pro Vás připravili přímo v jejich zázemí.

O VOTRE PLAISIR SLOVY MICHALA A GABRIELY

Jsme francouzská cukrárna. Jsme přesvědčeni, že francouzská cukrařina je nejlepší na světě, právě díky smysluplnému přístupu Francouzů k tomuto oboru, což znamená kvalitní suroviny a zpracování s větší grácií. Proto i my nikdy nebudeme používat rostlinné tuky a rozpustnou kávu jako ingredience, zkrátka Vám nikdy nebudeme lhát v tom, jak má co chutnat. Náš cíl není vylhat si peníze.

 

1) JAKÁ BYLA VAŠE ŽIVOTNÍ CESTA AŽ DOSUD?

Pestrá jako makronky :-). Oba jsme dělali úplně něco jiného než nyní.

Michal: Můj tatínek je doktor, logicky jsem tedy chtěl jít v jeho šlépějích. Postupem času se mi tento plán změnil v hasiče. Na medicínu jsem ani nenastoupil a hned po maturitě se ze mě stal profesionální hasič. Zároveň jsem skrz mou vášeň k motocyklům pracoval jako redaktor externista pro časopis Motocykl. Osudové setkání s mou ženou nastalo, když jsem na motorce odjel dělat cestopis o Chorvatsku. V Gabče, která byla spolucestující mého kolegy, jsem našel spojence přes jídlo.

Gabriela: Mě bavilo jídlo odjakživa. Na hotelovou školu mě nevzali, tak jsem se chtěla stát architektkou. To mě ale nebavilo a tak jsem se rozhodla pokračovat v gastro průmyslu. Prošla jsem si celou cestu barmankou počínaje, provozní konče. Postupem času mi došlo, že vlastně pod nikým pracovat nechci. Otevřela jsem tedy e-shop a začala prodávat granule pro psy a vařit jídlo pro zvířátka (úsměv).

Vše pak vlastně začalo osudovou citrónovou tartletkou, kterou nám při návštěvě Francouzské Guyany přinesl k snídani můj bratr doktor (smích). Úplně si ten okamžik vybavuji, jak jsme jí jedli na terásce, okolo tropy a mě se hlavou honilo dokola „To je tak neskutečně dobrý!“. V tom jsem si položil otázku, proč vlastně v Česku není něco tak dobrého? Budeme to dělat!

No a to byl teprve začátek. Snaha udělat jednu citrónovou tartletku nás donutila jít od samých základů cukrařiny, které by měl správný cukrář znát. V tu chvíli se nespokojíte s náhražkami a chcete vědět proč a jak je to správně. Díky tomu, že šlo o francouzskou cukrovinku, unikli jsme českému vzdělávacímu systému, ve kterém většina dnešních receptů začíná „Vezmeme vodu a do ní přimícháme…“. (Z jiných našich zdrojů a zájmů, můžeme potvrdit. Ikdyž dnes již česká kuchyně zažívá malou revoluci a kvalita se pomalu zvedá – pozn. redakce)

Dnešní doba s sebou nese jemně řečeno zkreslenou realitu. Každý chce mít všechno v lednici pro případ, že na to dostane chuť, z toho pak plyne i současný vývoj potravinářství. Vezměte si, že do sušenky dáte místo másla rostlinný tuk a prodloužíte tak trvanlivost např. o 3 týdny. To znamená, že sušenka může být pak v prodejně vystavená klidně měsíc, ale k čemu? Náš koncept šel ihned od začátku proti, my nechceme nic nikde skladovat, my chceme nejvyšší kvalitu a okamžitý prodej. Přeci si kupujeme jídlo, abychom ho jedli a ne schovávali.

 

2) JAK JSTE OBJEVILI TY SPRÁVNÉ CHUTĚ?

Museli jsme jet do Francie a ochutnat, uchovat chuť v hlavě a pak udělat. Do Francie jezdíme nyní 2x ročně a nejen na objevování, ale také na kontrolu, zda tady děláme vše podle posledních trendů. Velmi nám k tomu pomáhá naše puntičkářství. Na poslední takový výlet jsme vzali i naše dva zaměstnance, aby také věděli a zažili tu „pravou“ atmosféru a chuť. I oni musí znát jak chutná to co vyrábí a prodávají, aby mohli zákazníkům poradit atd.

 

DSC020743) CO BYL IMPULZ K TOMU ZAČÍT PODNIKAT?

Vždy jsme věděli, že musíme podnikat. Nebylo jednoduché nás dva zaměstnat (smích), chtěli jsme totiž dělat věci lépe a podle našeho. Zároveň je pro nás důležitá možnost ovlivnit svůj osud, ovlivnit svůj finanční zisk.

Když někdo řekne, že podniká, rozhodně si nepředstaví to, co děláme my. V dnešní době si každý představuje, že jsme si vymysleli, že budeme dělat francouzské sladkosti, najali si lidi a je to. Ale takhle to prostě nefunguje, pokud o daném odvětví nic nevíte, první na čem ztroskotáte, jsou lidé, kteří Vám budou tvrdit, že to nejde. Pokud Vy máte zkušenosti, víte, že se mýlí.

Další postřeh z mého okolí – existuje mnoho lidí, kteří by chtěli mít finanční a časovou svobodu, řídit si svůj osud, úspěch či neúspěch, ale bez toho, aniž by investovali jedinou korunu.

 

4) MÁTE NĚJAKÉ BUDOUCÍ VIZE?

Chtěli bychom mít cukrárnu, která jako první získá michelinskou hvězdu. Doposavad je to doména restaurací a já bych si přál, abychom byli první cukráři, kteří toho dosáhnou.

 

5) CO BYL VÁŠ CÍL V DOBĚ, KDYŽ JSTE S PODNIKÁNÍM ZAČÍNALI?

Prvním cílem byla naše výrobna, následoval velkoobchod. Tam jsme ihned narazili na první otázce „Kolik to bude stát a jakou to má trvanlivost? Hodně a krátkou. Takže na shledanou.“ Letos jsme tak velkoobchod definitivně ukončili, ale dobře za tu zkušenost. 4.1. 2016 otevíráme svůj první moderní boutique s dezerty v Soukenické 26 na Praze 1

 

6) MĚLI JSTE STRACH?

Ano a máme ho stále. Beze strachu to nejde dělat. Jde o náš jediný tok financi, každé rozhodnutí si tak musíte několikrát rozmyslet. Dále musíte myslet také na lidi, kteří jsou s vámi na jedné lodi.

 

DSC000287) PLÁNUJETE NĚJAKÝ BUDOUCÍ ROZVOJ?

Rozvoj je u nás samozřejmostí a nesmí nikdy ustat.

 

8) JAKÉ VLASTNOSTI BY PODLE VÁS MĚL/NEMĚL MÍT ZAČÍNAJÍCÍ PODNIKATEL?

Tvrdohlavost, nebát se a mít vůli. Musí být zapálený pro své podnikání a vědět o svém oboru. Chtít se rozvíjet. Uvědomovat si, že podnikání nemá hranice.

 

9) JAK NEJLÉPE BYSTE POPSALI SVOU POVAHU?

Jsme veselí lidé, polovinou optimisté, polovinou pesimisté, dohromady realisté.

 

10) CO JE PODLE VÁS ŠTĚSTÍ?

Volnost a svoboda. Pohybovat se v rámci pravidel podle svého.

 

11) CO ČINÍ ŠŤASTNÝMI VÁS?

Naše práce. Zrovna nedávno se mi stalo, že jsem po nepříjemné pracovní schůzce neměl zrovna dobrou náladu, tak jsem se zavřel a připravil jsem tři zakázkové dorty, ke kterým jsem neměl jedinou připomínku, což se stává jen zřídka. To mi náladu úplně otočilo.

 

12) CO BYSTE V ŽIVOTĚ CHTĚLI JEŠTĚ DOKÁZAT?

Chtěli bychom mít ke všemu ještě horský hotýlek, podobně jako to mají restaurace, být celkově soběstační od A do Z. Chceme cestovat.

 

13) CO JE VÁŠ NEJVĚTŠÍ ŽIVOTNÍ ÚSPĚCH?

Že nás naše práce živí. Je mnoho lidí, kteří k takovému druhu podnikání ještě chodí do práce.

 

14) JAKÉ JE VAŠE ŽIVOTNÍ MOTTO?

Všechno jde, protože všichni tvrdí, že to nejde.

 

15) JAKÝ JE VÁŠ VZKAZ PRO NAŠE ČTENÁŘE/ZAČÍNAJÍCÍ PODNIKATELE?

Každý by měl zkusit podnikat a každý by měl jíst dobře.

 

www.votreplaisir.cz

Votre plaisir

Soukenická 26

Praha 1

 

Chcete, abychom napsali i o Vás? Dejte nám o sobě vědět na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Autor: Bc. Petr Šafránek

 

Bc. Petr Šafránek
Autor: Bc. Petr Šafránek
O autorovi
Jsem optimista s pozitivním přístupem k životu. Věřím, že každý může dosáhnout svého cíle, ale nejdříve musí nějaký mít. Rád otevírám lidem oči a navádím je na nové cesty. Jsem zakladatel projektu Jak se stát milionářem, který pomáhá lidem ke štěstí, ať je jeho forma jakákoliv.